2021-08-06 07:00Pressmeddelande

Vargvalparna har börjat busa runt!

Årets valpar Nord och Njala, födda maj 2021.Årets valpar Nord och Njala, födda maj 2021.

Rovdjursparkens vargpar har fått sina första valpar tillsammans. Det är föräldraparet, tiken Jorun och hanen Kosack som fått sin första kull med vargvalpar. Jorun som är född i Orsa år 2017 och Kosack född på Riga Zoo år 2018, har nu under våren fått sin första kull valpar.

Vargvalparna har börjat busa runt

Redan under vintern började paret uppvakta varandra och djurvårdarna kunde misstänka att det skulle bli valpar framåt våren. Misstankarna stärktes då Joruns mage började växa under våren. Runt mitten av maj brukar valparna födas och så skedde även i år säger Pernilla Thalin, djurparkschef i Orsa Rovdjurspark.

Då valparna är ca 5 veckor gamla börjar de äta samma föda som sina föräldrar och efter ytterligare 5-6 veckor har de helt slutat dia. Valparna växer fort nu och uppehåller sig än så länge i närheten av deras grävda lya i åsen alldeles vid utsiktsplatsen vi kallar Varglyan i deras hägn. Valparna som är en tik och en hane, ca 11 veckor gamla och man kan se dem busa runt i hägnet med varandra.

Successivt kommer de börja röra sig ännu mer och gå på egna upptäcktsfärder i hägnet. Deras valpiga beteende påminner mycket tamhundens, vilket gör att många tycker det är väldigt roligt att se på deras busiga upptåg, fortsätter Pernilla.

Det har nu gått nästan 3 månader efter födseln, valparna har vuxit till sig och börjat röra sig en hel del i hägnet. Föräldraparet har varit noga med att inte avslöja vart de gömt valparna för både djurvårdare och besökare.

Men nu blir det svårare för föräldrarna att gömma dem när de rör sig mer självständigt och blir då lättare för besökare att upptäcka dem, avslutar Pernilla.

Fakta om vargar:
Tiken löper bara en gång om året och parningen sker i mars-april. Honan är dräktig i cirka 63 dygn och föder 2-8 valpar någon gång i maj-juni. Vid födseln väger de cirka 400g, är blinda, döva och helt beroende av sin moder. Efter 11–15 dygn börjar ögonen öppnas och efter 20-25 dygn har de flesta mjölktänderna växt ut, nu börjar de även utforska sin omgivning.

Vanligtvis förbereder tiken en lya som hon kan föda valparna i, oftast består lyan av en utgrävd håla i marken. Ibland kan lyan vara betydligt enklare då hon kan välja en grotta, klippskreva, ett tätt buskage eller en fördjupning i marken. Oftast är det vattentillgången som avgör var lyan placeras, även en plats med bra utsikt över omgivningen.

De blir könsmogna efter sin andra vinter när de är cirka 1,5 år. Det är inte vanligt att stöta på en stor flock med vargar då de ofta är uppdelade på olika håll, speciellt när valparna är små. De flesta lämnar också flocken redan vid 1 års ålder, honor utvandrar cirka 130 km och hanar 170 km men de kan också vandra ut mycket längre än så.Om Grönklittsgruppen

Grönklittsgruppen är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och bedriver verksamhet i Orsa Grönklitt, Orsa Rovdjurspark och Tänndalen.

Kontaktpersoner

Pernilla Thalin
Djurparkschef Orsa Rovdjurspark
Pernilla Thalin