2018-10-02 08:12Pressmeddelande

Sveriges bästa långloppsåkare byter spår

De senaste åren har Fredrik Byström tillhört världens bästa långloppsåkare på skidor. Nu väljer Fredrik att avsluta karriären, för att istället rikta all fokus på en civil karriär, i Orsa Grönklitt och Längdcentrum.
– Efter nästan 20 år som elitskidåkare har jag nu tagit klivet, säger Fredrik. Det var förstås ett lite knepigt beslut, det kan vara svårt att lämna något som man är så involverad i. Men jag är lyckligt lottad. I Orsa Grönklitt kan jag fortsätta att vara nära skidåkningen, och framför allt, fortsätta jobba mot högt ställda mål, det som alltid varit min starkaste drivkraft som skidåkare.

Fredrik Byström får en central roll i Orsa Grönklitts redan starka längdprodukt, där han med sin erfarenhet och spetskompetens kommer att kunna bidra på flera olika områden, som ambassadör och utvecklare av Orsa Grönklitts skidprodukt i allmänhet. Fredrik blir en i teamet av kompetenta skidskolelärare, där teknikanalysen med hjälp av filmning blivit väldigt efterfrågad. Fredrik kommer även att bli ett nytt ansikte i butiken på Längdcentrum, där han kommer att kunna ge goda råd kring allt som har med träning och utrustning att göra. Och självklart kommer han att bidra med utvecklingen av själva spårsystemet, som idag omfattar 130 kilometer.
– Orsa Grönklitt har adderat ytterligare en pistmaskin till längdspåren i vinter. Jag har lärt mig en del om spårkvalitet är efter alla år ute i långloppscirkusen. Jag ser fram emot att få vara med och jobba med prepareringen också, jag vet hur bra spår ska vara efter att ha rest runt i världen. Jag har alltid varit väldigt noggrann i det jag gjort, det kommer märkas även i fortsättningen.

Fredrik ser fram emot sin ambassadörsroll och mötet med alla människor.
–Jag ser fram emot att få lära ut, att inspirera. Och det här med teknik är något jag nördat ner mig i under alla år. Det går att göra stora framsteg med små justeringar, både för elit och motionärer.

Inne på Längdcentrum fortsätter teknikutvecklingen, i år med en uppgraderad slipmaskin. Det innebär att skidor som behandlas på Längdcentrum kommer att kunna få en bättre, grövre struktur på bakdelen av skidan.
– Förbättringen berör främst dem som åker längre lopp, och när det blir lite blötare i spåren. Då kommer den här slipmaskinstekniken att kunna hjälpa många skidåkare.

Fredrik har precis tillträtt sin nya tjänst, där det just nu förbereds för fullt vid Längdcentrum, inför den snöpremiär som väntas om några veckor, den 25 oktober.
– Det kommer att bli grymt. Orsa Grönklitt har alltid varit ett skidparadis för mig, med spår för alla kategorier av åkare och behov, det finns tuffa spår för eliten, och sköna, behagliga spår för motionärer och förstagångsåkare. Jag ser fram emot att vara en del av allt detta. Jag hoppas att det blir kallt här nu i höst, att vi kan få en kall botten att lägga konstsnön på, sen vill vi gärna se natursnö också. Förra säsongen var en dröm, jag hoppas att det blir nåt liknande nu.

Se intervju med Fredrik här

Summering av årets Längdnyheter:

  • Dubbla pistmaskiner i bruk under hela säsongen för optimal spårkvalitet.
  • Vidareutveckling av slipmaskinen med fokus på strukturer för skidan bakdel.
  • Fredrik Byström anställd med 100% fokus på hela längdprodukten.
  • Fortsatt samarbete med Lager 157 Skiteam, med läger och träningsverksamahet. Samt att personalen på Längdcentrum utgör stommen i teamets vallateam under säsongen.
  • Bygget av Multibanan är startat och beräknas vara klar sensommaren 2019
  • Nytt rundspår med hissnande inslag - mer information kommer närmare säsongen.Om Grönklittsgruppen

Grönklittsgruppen verkar inom turismnäringen. Vi är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och bedriver verksamhet inom boende, konferens, camping, skidor och temaparker. Den gemensamma nämnaren för dessa är inte bara barnfamiljerna som huvudsakliga målgrupp utan även aktiviteter som står som grund i besöksupplevelsen. Vi är en året-runt-leverantör av fritidsaktiviteter för den aktive gästen.

Relaterad media