2021-05-10 10:04Pressmeddelande

Orsa Rovdjurspark uppmärksammar alla världens björnar på Happy Bears Day 10 maj!

En av parkens brunbörnar kliar sig mot träd.En av parkens brunbörnar kliar sig mot träd.

Idag på Happy Bears Day vill vi på Orsa Rovdjurspark ta tillfället i akt och uppmärksamma världens björnarna lite extra. Björnar beskrivs både som nyfikna och intelligenta djur. Vi vill även lyfta att flera utav världens björnar har stora hot emot sig beroende på art och levnadsmiljö.

Visste du att det finns åtta olika arter av björn? Arterna finns i nästintill alla världsdelar; från brunbjörnen med det största utbredningsområdet som sträcker sig genom Europa, Asien och Nordamerika till isbjörnen hemmahörande på Arktis. Jättepandan, kragbjörnen, läppbjörnen, och malajbjörnen hittar vi i Asien, amerikansk svartbjörn i Nordamerika och slutligen glasögonbjörnen- Sydamerikas enda björn. Alla dessa arter tillhör familjen Ursidae men är därefter uppdelade på tre underfamiljer. Storleken på björnarna varierar med de minsta arterna (malajbjörnen och glasögonbjörnen) på 30kg till de största (brunbjörn och isbjörn) med en vikt på upp till 800 kg.

Detta och mycket annat kan du lära dig mer om vid ett besök hos oss rovdjursparken. Information om björnar finns både vid våra artfaktatavlor och i utställningarna i Rovdjurscentrum, säger Pernilla Thalin, djurparkschef i Orsa Rovdjurspark.

Björnar anses inte bara av oss i parken vara smarta och lättlärda. Deras hjärna är stor i relation till deras kroppsstorlek och forskning har visat att björnar både är bra problemlösare och mycket anpassningsbara. Mycket av detta tros bero på att de har anpassats till att utnyttja en mängd olika livsmiljöer och olika typer utav föda.

Ett exempel på att vi märker av björnens ”intelligens” här i parken är exempelvis vid hanteringsträningen. Björnarna lär sig snabbt sina personliga targets, en form av skylt med symbol, och genom dessa kan vi separera björnarna från varandra och stationera dem där vi vill ha dem – allt på björnens villkor och utan tvång!

I det vilda finns även flera exempel på hur de visar prov på problemlösning, bland annat genom att soptunnor ständigt får förbättras och utvecklas för att bli "björnsäkra" och inte kunna öppnas utav björnar.

Syftet med Happy Bears Day är inte bara att uppmärksamma alla världens olika björnarter. Dagen är även till för att sprida kunskap och information kring bevarandeinsatser för de olika björnarna, fortsätter Pernilla, vilket är ett av våra viktigaste uppdrag som djurpark.

Ett av de största hoten generellt mot alla världens björnar är det minskade livsutrymmet de får genom mänsklig aktivitet såsom skogsskövling och uppodling av dess levnadsområden. Det finns flertal organisationer som vår Europiska djurparksförening samarbetar med som jobbar för att få bättre livsvillkor för världens björnar och vi vill därför uppmärksamma världens alla björnar lite extra på just denna dag genom att sprida mer kunskap om dem. 

Vi vill också passa på att tillkännage att vi döpt vår isbjörnsunge som föddes den 3 dec, hennes namn är Miki som betyder liten på inuitspråk från Arktis. Vi håller även på att bestämma namn för brunbjörnarna som är födda i början på januari, de skall få namn på boksatven N som är årets bokstav. Vi tror det är en hona och en hane, 

avslutar Pernilla.

Fakta om hoten för världens olika björnar:
Världens åtta björnarter har olika hotstatus och dessa varierar från kategoriseringen livskraftig till sårbar. Isbjörnens största hot är de pågående klimatförändringarna som medför att havsisarna smälter medan för många av de andra arterna (exempelvis kragbjörnen och malajbjörnen) är den illegala arthandeln ett stort problem. Björnarna jagas och smugglas illegalt för att hållas som exotiska husdjur eller användas inom traditionell medicin. I Ost- och Sydostasien finns det björnfarmar där björnar hålls i mycket små och trånga burar med syftet att nyttja deras gallblåsa. Björngalla har använts i tusentals år inom traditionell medicin och efterfrågan är tyvärr fortsatt hög. Denna typ av industri kan ses som djurplågeri då björnarna hålls på ett sätt där de inte kan uttrycka naturliga beteenden och utvinnandet av gallan och såren som uppstår anses vara mycket smärtsamma.


Om Grönklittsgruppen

Grönklittsgruppens affärsidé är att verka inom besöksnäringen och bedriva verksamhet inom boende, konferens, camping och skidor. Bolaget skall erbjuda sina kunder ett brett utbud av aktiviteter och boende. Vi är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och bedriver verksamhet på följande anläggningar: Ekerum Camping på Öland, Gränna Camping, Duse Udde Camping, Sunne Camping och Sommarland, Mora Parken, Rättviks Camping, Siljansbadets Camping, Orsa Camping, Orsa Grönklitt, Tänndalen och Ansia Resort i Lycksele.

Kontaktpersoner

Pernilla Thalin
Djurparkschef Orsa Rovdjurspark
Pernilla Thalin