2020-02-27 11:21Pressmeddelande

Orsa Grönklitt gör Britta Johansson Norgren stark

Britta Johansson Norgren i ledning, från Långloppspremiären i Orsa Grönklitt i november.Britta Johansson Norgren i ledning, från Långloppspremiären i Orsa Grönklitt i november.

Vasaloppsdrottningen Britta Johansson Norgren är redo för niomilaklassikern mellan Sälen och Mora på söndag. Den senaste veckan har hon laddat i sitt eget paradis i Orsa Grönklitt.

- Jag har kunnat göra de sista förberedelserna under optimala förhållanden, med 11 mil skidspår runt husknuten, säger ledaren av Visma Ski Classics samtliga fyra tröjor.

Direkt efter segern i förra helgens Tjejvasa reste Britta Johansson Norgren de tre milen från Mora till Orsa Grönklitt. Ett lappkast från sömndruckna björnar som kikar ut ur sina iden i februarisolen, och bland hundratals sportlovsfirande barnfamiljer i backar och spår, har de sista viktiga förberedelserna inför Vasaloppet gjorts i en miljö hon älskar.

Jag har mött massor av glada skidåkare i veckan, men ändå känt att jag haft lugn och ro i det milsvida och omväxlande spårsystemet. De sista långpasset, intervalldragen och styrkeövningarna är undanstökade. Kroppen responderar som jag önskar. Nu återstår att samla överskott och testa skidor med Marcus Laggar, som är vallachef i Lager 157 Ski Team och sportchef i Orsa Grönklitt.

Britta känner sig nästan som hemma i Dalarna och Orsa Grönklitt har fått en särskild plats i hennes hjärta.

Det bor nog en kulla i mig, skrattar Vasaloppsdrottningen och avslöjar att mormor och morfar kommer från konstnären Carl Larssons Sundborn, och att det faktiskt finns lite dalagener i henne. Jag är här i Orsa Grönklitt väldigt ofta, inte bara när mitt team Lager 157 har läger ett par gånger om året. Jag firar gärna jul och nyår, påsklov och midsommar här på berget ovanför Orsasjön, berättar hon.

Och så har det blivit fyra segrar i Tjejvasan, och två i Vasaloppet, att fira genom åren:

Dalarna är upplevelsernas rike för mig. Miljön bygger energi, tränings- och tävlingsglädje. Jag motiveras lite extra, säger 36 åringen med rötterna i Svista utanför Uppsala.

För några år sedan köpte Britta och hennes mamma en stuga i Orsa Grönklitt. Den investeringen ångrar hon inte en sekund.

Snösäkerheten, servicen och engagemanget för att lägga allt till rätta för oss som gillar att åka skidor är beundransvärd. Jag har kunnat sticka ut på mina träningsrundor medan dottern Emilia och min man Jonas gått till liften för att åka slalom. Helheten med träning, familjeliv och livskvalitet bidrar givetvis till att jag mår bra och kan prestera på topp. Sommartid finns också en rullskidbana och milsvida stigar att utforska.

Inför Vasaloppet leder Britta Johansson Norgren den totala långloppscupen Visma Ski Classic före norskan Kari Vikahagen Gjeitnes och den österrikiska kämpen Katerina Smutna. Britta innehar faktiskt samtliga fyra ledartröjor i Visma Ski Classics: Totala ledartröjan, sprinttröjan, klättertröjan och Alp Trophy-tröjan.

Formen har varit stegrande i vinter. I de två senaste långloppen, Toblach-Cortina i Italien och Jizerska padesatka i Tjeckien har hon utklassat sina konkurrenter.

Vi är många som krigar om pallplaceringarna. Det krävs att jag har formen för dagen och skidor som går bra. Men jag har gjort allt jag kan inför söndagens utmaning, känner mig pigg och stark, säger Britta Johansson Norgren som väntar sällskap i Orsa Grönklitt under fredagen av kompisarna i proffsteamet Lager 157 Ski Team. Vi är som en familj, aktiva och ledare som gör varandra bra.

I teamet finns flera duktiga åkare. Britta nämner Emil Persson, Andreas Holmberg och Marcus Johansson som tre vassa utmanare i kampen om att komma först under målportalen i Mora, bland herrarna.Om Grönklittsgruppen

Grönklittsgruppens affärsidé är att verka inom besöksnäringen och bedriva verksamhet inom boende, konferens, camping och skidor. Bolaget skall erbjuda sina kunder ett brett utbud av aktiviteter och boende. Vi är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och bedriver verksamhet på följande anläggningar: Ekerum Camping på Öland, Gränna Camping, Duse Udde Camping, Sunne Camping och Sommarland, Mora Parken, Rättviks Camping, Siljansbadets Camping, Orsa Camping, Orsa Grönklitt, Tänndalen och Ansia Resort i Lycksele.

Kontaktpersoner

Johan Sares
Anläggningschef Orsa Grönklitt & Orsa Rovdjurspark
Johan Sares