2021-01-07 10:35Pressmeddelande

Nu har även brunbjörnen fått ungar i Orsa Rovdjurspark!

Den 4 januari nedkom det brunbjörnsungar i Orsa Rovdjurspark. Det är vår hona Losa som redan i september gick och lade sig i idet som nu fött ungar.

Vi har bara sett och hört dem via en kamera i idet än så länge, men vi tror det är minst 2 ungar, säger Pernilla Thalin, Djurparkschef på Orsa Rovdjurspark.

Från idet hos brunbjörnen Losa och årets ungar som föddes den 4 januari.

Losa är en erfaren björnmamma som ankom till parken redan år 2002, då som liten björnunge från det vilda som blivit moderslös. Hon har sedan dess fått ett flertal kullar som flyttat till andra parker och där bidrar de med viktiga vilda gener till den djurparkspopulation av brunbjörn som koordineras genom Europeiska djurparksorganisation, EAZA. Pappa till ungarna är Diego som även han är vildfödd och omhändertagen som unge av parken år 2011.

Losa tar det nu lugnt i idet tillsammans med sina nyfödda ungar och inväntar våren då de kommer kunna gå ut och upptäcka världen utanför. Redan nu så kan man följa björnungarna i idet via vår hemsida och via en TV-skärm som finns i Rovdjurscentrum, entrén till Orsa Rovdjurspark, fortsätter Pernilla.

Parken har sedan ett flertal år tillbaka ett nära samarbete med Skandinaviska Björnprojektet som är ett nordiskt forskningssamarbete och varje gång en björnfödsel sker så används kamera för att samla material som sedan lämnas till projektet. På så vis kan parken bidra till forskning och ny kunskap om både honans och ungarnas beteenden, vilket inte är särskilt lätt att studera i naturen.


Om Grönklittsgruppen

Grönklittsgruppens affärsidé är att verka inom besöksnäringen och bedriva verksamhet inom boende, konferens, camping och skidor. Bolaget skall erbjuda sina kunder ett brett utbud av aktiviteter och boende. Vi är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och bedriver verksamhet på följande anläggningar: Ekerum Camping på Öland, Gränna Camping, Duse Udde Camping, Sunne Camping och Sommarland, Mora Parken, Rättviks Camping, Siljansbadets Camping, Orsa Camping, Orsa Grönklitt, Tänndalen och Ansia Resort i Lycksele.

Kontaktpersoner

Pernilla Thalin
Djurparkschef Orsa Rovdjurspark
Pernilla Thalin