2018-04-05 08:30Pressmeddelande

Följ med på guidad tur med tema vårkänslor – Tid för brunst och parning i Orsa Rovdjurspark

null

Vargarna ylar, berguven hoar och brunbjörnshonan lämnar idet med sina små ungar. Efter en lång vinter har våren äntligen kommit till Orsa Rovdjurspark.

– Varje årstid är spännande på sitt sätt i djurparken men under våren händer det extra mycket. För den som är sugen på att lära sig mer om rovdjuren och deras liv arrangerar vi varje dag en guidning med tema vårkänslor, säger Sven Brunberg, djurparkschef Orsa Rovdjurspark.

Orsa Rovdjurspark ligger i Orsa Grönklitt och är Europas största Rovdjurspark. Parken är inriktad på stora rovdjur från norra halvklotet och här lever djuren i stora hägn i naturliga skogsmiljöer. Orsa rovdjurpark jobbar med forskning och att bevara arter, informera och utbilda.

Just nu spirar det av vårkänslor i parken. Djuren börjar så smått vakna till efter den långa vintern och brunbjörnarna kommer ut ur sina iden. Hanar och honor börjar spana in varandra och honorna börjar brunsta. Morgon och kväll hörs vargarna yla, lodjuren ropar med sitt skällande läte och berguven hoa, det är dags för parning.

Djuren föder ungar vid lite olika tillfällen på året. Parkens 14 ståtliga brunbjörnar börjar vakna till liv och ta sig ut i sitt hägn och sist ut är mamma Mette med sina tre små ungar. De föddes på självaste julaftonen förväntas bli publikfavoriter. Den senaste tiden har det fötts rekordmånga djurungar i parken och här finns också ungar från varg, lodjur, persisk leopard och amur tiger.

Guidad tur med tema vårkänslor. För att följa med på en guidad tur behövs ingen förbokning. Alla som vill vara med samlas i Rovdjurscentrum klockan 13:00 varje dag. Pris 100 kr/vuxen, 50 kr/barn (max 13 år), entréavgift tillkommer. Max 25 deltagare per tur.

Orsa Rovdjurspark är Europas största Rovdjurspark med sina 325 000 kvm och ligger i Grönklitt utanför Orsa. Det är en unik anläggning med stora hägn för djuren i en naturlig miljö. Här lever brunbjörn, varg, lo, berguv och järv sida vid sida. I parken finns ett tiotal björnar. Här finns även brunbjörnsunderarten Kodiakbjörn. På Tigerberget regerar Amurtigrar (populärt kallade Sibiriska tigrar). Parken har även världens största isbjörnsanläggning, Polar World, där isbjörnar lever i en världsunik anläggning. Leopard Center har både persisk leopard och snöleopard. Orsa Rovdjurspark är öppen alla dagar året runt.

Grönklittsgruppen är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och omfattar följande anläggningar inom verksamhetsområdena:
Skid- och konferensanläggningar: Tänndalen, Orsa Grönklitt, Mora Parken och Ansia Resort.
Temaparker: Orsa Rovdjurspark och Sunne Sommarland.
Camping inom Svenska Campingpärlor: Gränna camping, Duse Udde Camping i Säffle, Ekerum Camping, Sunne Camping och Sommarland, Mora Camping, Orsa Camping, Rättviks Camping, Siljansbadets Camping i Rättvik och Ansia Resort i Lycksele.


Om Grönklittsgruppen

Grönklittsgruppen är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och har anläggningar inom tre huvudsakliga verksamhetsområden: skidåkning, camping och temaparker. Tillsammans kan de erbjuda ett brett utbud av upplevelser, aktiviteter och boenden för alla typer av besökare, året runt. Företaget består av Orsa Grönklitt, Orsa Rovdjurspark, Tänndalen och Mora Parken. Svenska Campingpärlor är det gemensamma campingkonceptet som inkluderar Gränna Camping, Duse Udde Camping, Sunne Camping och Sommarland, Siljansbadets Camping, Rättviks Camping, Ansia Resort, Mora Camping som en del av Mora Parken, Orsa Camping samt campingen i Orsa Grönklitt.