2021-04-06 12:22Pressmeddelande

Brunbjörnsungarna har fått gå ut och möta vårens ljus!

Årets brunbjörnsungar tittar ut ur idet.Årets brunbjörnsungar tittar ut ur idet.

Den 4 januari nedkom det två brunbjörnsungar i Orsa Rovdjurspark. Tillsammans med mamma Losa har de sedan dess vart i idet. Nu under påskhelgen så öppnade djurvårdarna till Losa och hennes ungar så de kunde få komma ut i ett mindre hägn i anslutning till idet.

Det är verkligen ett vårtecken när björnungarna kommer ut ur idet, även om våren avbröts lite under annandag påsk då det var minusgrader och nysnö på morgonen, säger Pernilla Thalin, Djurparkschef på Orsa Rovdjurspark.

Losa som är en erfaren björnmamma har tagit vintern med ro. Senaste veckorna har hon börjat visat beteenden på att börja vakna till mer och mer. Djurvårdarna har fått fylla på vatten allt oftare och hon har börjat äta igen efter vintervilan. Så då bestämde vi oss för att öppna luckan ut så de fick börja kika ut ur idet i helgen som var. Under vintern har man kunnat följa Losa och även hennes ungar när de föddes från idet på en bildskärm i Rovdjurscentrum och via vår hemsida.  

Man brukar säga att björnarna vaknar till Tiburtiusdagen den 14 april. Något som våra brunbjörnar i parken inte alls följt i år då de flesta vaknade så tidigt som i februari och gick ut ur sina iden, fortsätter Pernilla.

Naturligt så ligger björnhonor med ungar generellt längre i ide än övriga björnar, då ungarna föds outvecklade mitt i vintern, de behöver tiden i idet på några månader efter födseln för tillväxt och utveckling. Ungarna stannar sedan hos sin mamma vanligtvis i ett eller två år innan de är tillräckligt redo för att klara sig själva.

Att Losa och hennes ungar nu fått gå ut blev ett glatt besked för påskgästerna som då både kunde få syn på brunbjörnsungarna och sedan fortsätta till isbjörnsungen, som verkligen vant sig vid livet utanför idet och busar runt för fullt i hägnet med sin mamma, avslutar Pernilla.

Fakta om föräldrarna till brunbjörnsungarna
Losa ankom till parken redan år 2002, då som liten björnunge från det vilda som blivit moderslös. Hon har sedan dess fått ett flertal kullar som flyttat till andra parker och där bidrar de med viktiga vilda gener till den djurparkspopulation av brunbjörn som koordineras genom Europeiska djurparksorganisation, EAZA. Pappa till ungarna är Diego som även han är vildfödd och omhändertagen som unge av parken år 2011.Om Grönklittsgruppen

Grönklittsgruppens affärsidé är att verka inom besöksnäringen och bedriva verksamhet inom boende, konferens, camping och skidor. Bolaget skall erbjuda sina kunder ett brett utbud av aktiviteter och boende. Vi är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och bedriver verksamhet på följande anläggningar: Ekerum Camping på Öland, Gränna Camping, Duse Udde Camping, Sunne Camping och Sommarland, Mora Parken, Rättviks Camping, Siljansbadets Camping, Orsa Camping, Orsa Grönklitt, Tänndalen och Ansia Resort i Lycksele.

Kontaktpersoner

Pernilla Thalin
Djurparkschef Orsa Rovdjurspark
Pernilla Thalin