2022-02-10 06:00Pressmeddelande

Berömda ”Big Bench” på fjället i Tänndalen

Big Bench på fjället i TänndalenBig Bench har blivit en succé över hela världen. Nu har den hittat till fjället i Tänndalen.

För drygt tio år sedan designade Chris Bangle, tidigare huvuddesigner på BMW, en bänk i jätteformat. Bänken var från början ett konstprojekt men blev snart ett populärt besöksmål. Därför startade makarna Bangle The Big Bench Community Project, med syftet att främja lokalt företagande, turism och hantverk. Idag finns 191 bänkar i världen, men bara en i norden. Lagom till sportloven öppnar The Big Bench, på fjället i Tänndalen. Alla är välkomna att klättra upp och blicka ut över fjällen från ett helt nytt perspektiv.

2010 lät BMW:s tidigare chefsdesigner, Chris Bangle, bygga en klassisk bänk fast i jätteformat. Han ställde den i sin studio i Alta Langa, Italien. Alla var välkommen att klättra upp och blicka ut över den vackra panoramavyn. Under det första året strömmade turisterna till och bänken blev en ikon för Alta Langa. När Chris och hans fru Catherine såg allt gott som bänken gjorde för området startade de Big Bench Community Project för att främja lokalt företagande, turism och hantverk. 

Big Bench Community Project är ett välgörenhetsprojekt där paret Bangle donerar samtliga inkomster. Designen och ritningarna skickas med snigelpost, bänken byggs av lokala hantverkare, den ska stå på en vacker plats, finnas för alla och när den är färdigbyggd ska ritningarna brännas.

Idag finns 191 jättebänkar på olika platser i världen varav en nu, som den enda bänken i norden, tronar uppe på fjället i Tänndalen med Svansjön, Vättafjället, Storvigeln och de andra topparna som backdrop. I Tänndalen kretsar allting kring fjället, året om. Alla är välkomna, alla är familj och i första hand lever man av det som finns att tillgå lokalt. Efter några dagar när axlarna trillat på plats kommer ofta de fjällosofiska tankarna, helt i linje med Big Bench Community Project.

Med Big Bench fortsätter vi med vår ambition att skapa genuina, annorlunda fjällupplevelser för våra gäster. Samtidigt står bänken en bit från anläggningen och är fri för vem som helst att besöka, så vi hoppas och tror att det här projektet bidrar till att ytterligare stärka attraktionskraften för Tänndalen och hela Funäsfjällen, både sommar och vinter, säger Rasmus Bent anläggningchef Tänndalen.

Big Bench Community Project, BBCP är något att sätta upp på din Bucket list. Skaffa dig ett BBCP-pass projektets hemsida. För varje bänk du besöker finns en unik stämpel.

Film och mer information: tanndalen.com/big-benchOm Grönklittsgruppen

Grönklittsgruppen är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och bedriver verksamhet i Orsa Grönklitt, Orsa Rovdjurspark och Tänndalen.

Kontaktpersoner

Rasmus Bent
Anläggningschef
Rasmus Bent